Turks succes in kaasland Nederland: grootste kaasfabriek ter wereld

Turks succes in kaasland Nederland: grootste kaasfabriek ter wereld

Een van de vele successen van Turkse Nederlanders is de ondernemerschap van Şerif Aktürk, eigenaar van de grootste en modernste kaasfabriek (feta) ter wereld. Dit wordt niet alleen in Nederland opgemerkt, maar ook in Turkije.

Aktürk kreeg in de afgelopen dagen een Turkse delegatie over de vloer, bestaande uit de beste bedrijven en fabriekseigenaren van Turkije, gekozen door mkb-brancheorganisatie KOSGEB, onderdeel van het Turkse ministerie van Industrie, Wetenschap en Technologie.

De Turkse winnaars en fabriekseigenaren, die zelf ruim 200 mensen in dienst hebben, geven aan versteld te staan van het succes die Turken hebben geboekt in Nederland. Nederlandse gasten van Aktürk zeggen tijdens rondleidingen ‘nog nooit zo’n moderne fabriek te hebben gezien in hun leven’.

Turks succes in kaasland Nederland grootste kaasfabriek ter wereld 5

De geautomatiseerde fabriek van Aktürk produceert zachte witte kazen voor meer dan twintig merken. Terwijl de fetakaas bekend is in Balkanlanden en Turkije, wordt dertig procent van de zachte witte kaas van Aktürk geconsumeerd door Europeanen.

Turks succes in kaasland Nederland grootste kaasfabriek ter wereld 4

De Turks-Nederlandse zakenman laat het niet alleen bij kazen: ook heeft hij een fabriek waar hij tomatenpuree produceert (dagelijkse capaciteit: 250 ton).

Turks succes in kaasland Nederland grootste kaasfabriek ter wereld 3

Turkse Nederlanders

Voorzitters van ondernemingsverenigingen melden dat het tijd is dat de succesvolle economische bijdrage van Turkse Nederlanders wordt benadrukt. De cijfers liegen er niet om: er zijn ruim 25.000 Turks-Nederlandse ondernemingen in Nederland die goed zijn voor een jaarlijkse omzet van 6 tot 7 miljard euro. Turkse Nederlanders zorgen voor 67.000 arbeidsplaatsen en hebben voor ruim 5 miljard euro geïnvesteerd in Nederland.

“Het succes van Turken in Nederland, dat mag ook eens gehoord worden. De tijden van gastarbeiderschap zijn voorbij”, aldus Hikmet Gürcüoğlu, voorzitter van de Turks-Nederlandse ondernemingsvereniging HOTIAD.

 

Turks succes in kaasland Nederland grootste kaasfabriek ter wereld 8

 

De Turkse delegatie is naar Nederland gebracht door de officiële Business Matching Center (BMC), geaccrediteerd door KOSGEB.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC Turkish Media Center | Gepubliceerd: 26-01-2017